BICIKLISTA, PISAC, HUMANISTA
I JOŠ SVAŠTA PO NEŠTO
NOVOSTI
Biciklom do Hilandara
Postavljeno: 17.01.2014.
Devetoro pančevačkih biciklista krenuće sutra iz manastira u Rakovici na putovanje dugo 1400 kilometara ka Hilandaru. Članovi biciklističkog kluba „Ekvator“ će na putu do Svete gore posetiti i naše veslače u Plovdivu, kako bi im pružili podršku na svetskom prvenstvu. Sa putovanja koje je omogućila Gradska uprava, pančevački biciklisti će se vratiti krajem septembra.

Još jedno veliko putovanje očekuje pančevačke bicikliste okupljene u klubu „Ekvator“. Oni će sutra krenuti iz manastira Svetih arhangela Mihaila i Gavrila u Rakovici, gde je sahranjena njegova svetost patrijarh srpski Pavle. Na putu do Hilandara obići će i ostale srpske svetinje, a u Bugarskoj ih očekuje veći izazov, odlazak do pravoslavnog manastira Rila, koji se nalazi na istoimenoj planini, na visini od oko 1140 m. Nakon što u Plovdivu posete naše veslače i pruže im podršku na svetskom prvenstvu, nastaviće dalje ka Hilandaru. Dušan Milojkov, predsednik kluba “Ekvator” će ovog puta nositi kameru i snimiti drugi putopisni film za Pančevce.

- Da pokušam da ovaj put predstavim da ako smo mi biciklama krenuli na Hilandar i da nam nije poseban problem da odemo do Svete gore, želim da kažem da je pravo i obaveza svakog Srbina da se nađe tokom života licem u lice sa Hilandarom, kaošto se muslimani upućuju u Meku, jer odlazak u Hilandar i povratak u čoveku budi nekakvo sasvim drugo osećanje. Filmom želim da sugrađanima predstavim da sve češće voze bicikl i okrenu se ekologiji i duhovnosti, opštoj kulturi i da čuvamo te reke, evo ova kraj koje sedimo je mutna, nije bistra kao nekada, kazao je Milojkov.

Na ovo putešestvije odvažiće se devet članova biciklističkog kluba „Ekvator“ zajedno sa prijateljem Švajcarcem Frederikom. Kažu da su spremni kao nikada do sada. Nenad Perić je pre dve godine sa Dušanom putovao do Rumunije i iskustvo koje je tada stekao pomoći će mu u mnogome da savlada 1400 kilometara koji im predstoje.

- Mnogo sam iskusniji u biciklizmu, znam da bicikl nije igračka i mislim da će biti dobro. Kondicija nam je bolja nego ikada do sad, spremali smo se dnevno od 100 do 70 kilometara dnevno, bilo je i manjih etapa, ali do 100 kilometara smo prelazili svaki drugi dan, tako da smo spremni za ovako nešto, rekao je Nenad Perić, Biciklistički klub „Ekvator“.

Dijana Ćuća je jedina predstavnica lepšeg pola u ovoj grupi avanturista i iako joj je ovo prvo veće putovanje, kaže da se posebno raduje svetskom prvenstvu u veslanju u Plovdivu.

- Ovo je moje prvo veće putovanje, nadam se da će biti ok. Trenirali smo svaki dan i veoma sam motivisana, dodala je Dijana Ćuća, Biciklistički klub „Ekvator“.

Knjige
2002. Hodočašće biciklom kroz istoriju
2003. Od južnog Banata do severne Švedske
2004. Biciklom na XXVIII Olimpijadu
2005. Bicikolom stazama Velike seobe Srba
2006. Biciklima na XVIII PS. u fudbalu
2007. Biciklima Srbijom kraj Dunava
2008. Biciklom na XII Juniorsko PS. u atletici
2009. Biciklima od Pančeva do Delte Dunava
2010. Tri čoveka na dva bicikla XVII PS. u odbojci
2011. Biciklima na PE. u veslanju
2012. Biciklom na PE. u plivanju
2013. Biciklom Noletu u susret
 
 
 
 
 
Dušan Milojkov
Matije Gubca 10
26000 Pančevo
T. +381 (0)63 192 8368
E. dusan.milojkov@gmail.com
 
2002. Hodočašće biciklom kroz istoriju
2003. Od južnog Banata do severne Švedske
2004. Biciklom na XXVIII Olimpijadu
2005. Bicikolom stazama Velike seobe Srba
2006. Biciklima na XVIII PS. u fudbalu
 
Biciklom do Hilandara
Biciklom krenuli u Italiju