BICIKLISTA, PISAC, HUMANISTA
I JOŠ SVAŠTA PO NEŠTO
2011. Biciklima na PE. u veslanju
RECENZIJA
 
         Beograd, januara 2012. godine. 

         U današnjem vremenu retka je privilegija napisati nekoliko rečenica koje se odnose na knjigu koja je pred vama. Kada kažem privilegija mislim na potrebu da se opišu ljudski kvaliteti Dušana Milojkova i članova njegovog tima sa kojim sprovodi za mnoge ljude "neobične poduhvate".
            Sredinom leta 2011. godine pozvao je kancelariju Veslačkog saveza Srbije i u kratkom i veoma neposrednom razgovoru izneo je ideju da prevali put biciklom od Pančeva do Plovdiva gde se održavalo Evrposko prvenstvo u veslanju. Odmah je "veoma ozbiljno" shvaćen iako pre toga nismo imali nikakve direktne kontakte. Razlog tome je velika bliskost dva na prvi pogled potpuno različita sporta, veslanje i biciklzam, koja se ogleda u karakteru i mentalnom skopu ljudi koji se bave ovim sportovima. Prevaliti put od neki 700 km. na dva točka je veoma slično uloženim naporima u veslačkom čamcu tokom dugotrajnih treninga da bi se na jednom ovakvom velikom takmičenju izveslala "trka života". Posebna nam je čast što je Veslački savez Srbije, u čije ime pišem nekoliko rečenica o Dušanovj knjizi, pružio punu podršku vom poduhvatu kao i izdavanju same knjige. Kombinujući dve književne vrste, putpis i dnevnik, pisac pruža veoma upečatljivu sliku dešavanja i opisuje kako prirodne lepote tako i susrete sa ljudima koji žive na ovim prostorima. Susret Dušana i Nikija, tog upečatljivog tandema i veslača na Evropskom prvenstvu u Plovdivu će ostati na najlepši mogući način upamćen jer su doneli sreću našoj reprezentaciji koja je na ovom takmičenju osvojila četiri medalje.
        Nadam se da će i budući poduhvati Dušana Milojkova biti vezani za uspehe Srpskog sporta i da će pored svih pozitivnih epiteta koje nosi imati i epitet čoveka koji svojim pozitivnim duhom donosi i sportske uspehe.    

Nebojiša Jevremović
Generalni sekretar
Veslačkog saveza Sbije
Knjige
2013. Biciklom Noletu u susret
2012. Biciklom na PE. u plivanju
2011. Biciklima na PE. u veslanju
2010. Tri čoveka na dva bicikla XVII PS. u odbojci
2009. Biciklima od Pančeva do Delte Dunava
2008. Biciklom na XII Juniorsko PS. u atletici
2007. Biciklima Srbijom kraj Dunava
2006. Biciklima na XVIII PS. u fudbalu
2005. Bicikolom stazama Velike seobe Srba
2004. Biciklom na XXVIII Olimpijadu
2003. Od južnog Banata do severne Švedske
2002. Hodočašće biciklom kroz istoriju
 
 
 
 
 
Dušan Milojkov
Matije Gubca 10
26000 Pančevo
T. +381 (0)63 192 8368
E. dusan.milojkov@gmail.com
 
2002. Hodočašće biciklom kroz istoriju
2003. Od južnog Banata do severne Švedske
2004. Biciklom na XXVIII Olimpijadu
2005. Bicikolom stazama Velike seobe Srba
2006. Biciklima na XVIII PS. u fudbalu
 
Biciklom do Hilandara
Biciklom krenuli u Italiju