BICIKLISTA, PISAC, HUMANISTA
I JOŠ SVAŠTA PO NEŠTO
2009. Biciklima od Pančeva do Delte Dunava
RECENZIJA
 
          Pasionirani biciklista - amater globtroter Dušan Milojkov šest puta putovao je biciklom u evropske zemlje: Grčku, Nemačku, Mađarsku, Švedsku, Slovačku, Poljsku i Rumuniju. Povodi su bili različiti: razna sportska takmičenja, manastiri, istorija, ekologija... O svojim putovanjima napisao je osam knjiga, poučnih i zanimljivih za sve. U pripremi je da se 2010. godine biciklom odveze do Italije, na Svetsko prventstvo u odbojci, da navija za odbojkašku reprezentacije Srbije. Kao putnik - biciklista uvek je izazivao pažnju i interesovanje u zemljama kroz koje je prolazio. Obilazio je svoje zemljake, koji u njima žive. Dušan je uistinu "novo lice Srbije",  jer ima neke od osobina koje su za pohvalu: polularizuje biciklizam i bicikl kao prevozno sredstvo, zdrav sportski život, bori se za očuvanje životne sredine, ali i za povezivanje raznih naroda onih zemalja u koje putuje. 
       Uspomene sa putovanja, Dušana Milojkova, objavljene pod imenom "Biciklima od Pančeva do Delte Dunava" izražavaju lepotu i duh juga Rumunije, kulminirajući sa biserom Rumunskog primorja: Delte Dunava. Ovaj putopis predstavlja čitaocima, pored detaljnog opisa, i slikovito jednu avanturu od jedanaest dana provedenih u susednoj i prijateljskoj zemlji, nažalost ponekad malo poznatoj u Srbiji. 
       Sa sigurnošću Dušanova knjiga, osma iz divne serije, pomoćiće Srpskom narodu da bolje upozna Rumuniju i Rumune i možda će privući mnoge ljubitelje sporta na dva točka da posete ovu zemlju. 
           Želim puno uspeha i ubuduće Dušanu u kulturno - sportskoj aktivnosti i upućujem ga da razmisli i o drugim izuzetnim lepotama Rumunije, kao što su manastiri na severu Moldavije, grad Sibiju, bivša kulturna prestonica Evrope u 2007. godini, Sigišoara, kao najbolje očuvan srednjevekovni grad u Evropi itd. 

                                                                                                                        Generalni konzulat Rumunije u Vršcu                               04. maj 2010.godine                                                               Generalni konzul 
                                                                                                                         Gabrijel Nicola

 
Knjige
2013. Biciklom Noletu u susret
2012. Biciklom na PE. u plivanju
2011. Biciklima na PE. u veslanju
2010. Tri čoveka na dva bicikla XVII PS. u odbojci
2009. Biciklima od Pančeva do Delte Dunava
2008. Biciklom na XII Juniorsko PS. u atletici
2007. Biciklima Srbijom kraj Dunava
2006. Biciklima na XVIII PS. u fudbalu
2005. Bicikolom stazama Velike seobe Srba
2004. Biciklom na XXVIII Olimpijadu
2003. Od južnog Banata do severne Švedske
2002. Hodočašće biciklom kroz istoriju
 
 
 
 
 
Dušan Milojkov
Matije Gubca 10
26000 Pančevo
T. +381 (0)63 192 8368
E. dusan.milojkov@gmail.com
 
2002. Hodočašće biciklom kroz istoriju
2003. Od južnog Banata do severne Švedske
2004. Biciklom na XXVIII Olimpijadu
2005. Bicikolom stazama Velike seobe Srba
2006. Biciklima na XVIII PS. u fudbalu
 
Biciklom do Hilandara
Biciklom krenuli u Italiju