BICIKLISTA, PISAC, HUMANISTA
I JOŠ SVAŠTA PO NEŠTO
2004. Biciklom na XXVIII Olimpijadu
RECENZIJA BICIKLISTIČKOG SAVEZA SRBIJE
 
           Putopis "BICIKLOM NA XXVIII OLIMPIJADU" - BEOGRAD - ATINA 2004. autora Dušana Milojkova predstavlja nastavak već napisanih ili novu knjigu spoja entuzijazma usklađenog sa fizičkim predispozicijama, izuzetne ljubavi prema svojoj otadžbini, njenoj istoriji i tradiciji i spremnosti za koju je potrebna i velika hrabrost da sve to spoji u jedan tekst sa zaokruženom celinom i time svoje viđenje učini javnim i trajnim. Izgovoreno traje kratko koliko i običan eho u zavisnosti od položaja gde se izgovori ili broja slušalaca ili napisano traje večno. Daleko duže od samog autora ostaje kao večno svedočanstvo što je nekada neko video na svoj način, predstavio izloženo kritici onih koji bi možda bolje, a nisu, ali još značajnije kao trajni dokument za buduća vremena i buduće generacije o nečemu što je postojalo, što je bilo i to je video jedan čovek, a što u takvom obliku sigurno neće biti i što ga niko nikada na taj način neće videti i doživeti. 
      Ova knjiga predstavlja putopisni zapis jednog zaljubljenika u jedan najstariji i najviteškiji sport biciklizam, zaljubljenika u prostor naše zemlje, u njenu istoriju i kulturu i čoveka koji sa pravom veruje u ono što je video, a o čemu je ranije bio upoznat na posredan način. Ovo je putopisni zapis sportiste čiji sport nema terene, koji nema stalnu publiku, sportiste koji ne može da bira vreme i vremenske prilike, ali pisac i književnik koji gleda svoju okolinu upravo na način kako to čine svi biciklisti. Onakvu kakva jeste i tako je predstavlja bez ulepšavanja. Autor ove knjige to i ne pokušava, on predstavlja ono što vidi, našu istoriju, našu sadašnjost i ljude koje na svom teškom, ali plemenitom viteškom putu posmatra onako kakvi jesu. Istoriju posedujemo, to je i pokazao, naši ljudi su obični, nikako onakvi kako ih neko drugi predstavlja, obični, prostodušni, spremni na razgovor bez zazora i na iskrenu pomoć, čak i oni za koje se to među nama ne očekuje. Autor veruje u ono što piše, veruje ljudima pa zato ličnosti koje sreće opisuje sa posebnom toplinom i željom da se u što većoj meri istakne ono što autor posebno vidi i želi da ostane u drugima u vidokrugu i sećanju.
          Ostvarivanjem cilja, da dođe na Olimpijadu koja se vratila kući u svoju Grčku autor je vratio u sećanje našu prošlost, ostavio aktuelne sportiste, primarno svoje bicikliste, već i obične ljude predstavio običnim ljudskim onim koji su veoma često za sve i obične daleki i prisutni samo u posebnim situacijama. Navedeno, a i niz činjenica koje su za mene ostale u trenutku čitanja izvan pažnje, a siguran sam da su jako značajne navode na zaključak da najtoplije preporučujem izdavaču štampanje ove knjige kao izvanrednu afirmaciju biciklizma, viteštva, znanja, ljubavi i umeća da se sve pretoči u jednu čitljivu i jako zanimljivu knjigu. Autor se kao i Olimpijada vratio u svoju domovinu iz koje je pošao sa mislima i rečima na usnama "Važno je učestvovati!" već i onim savremenim on je pobedio. Ova knjiga je triumf i usklik pobede. Pobeda svega lepoga nad ružnim. Pobede dobrog nad zlim, a što je retkost ne samo u našoj literaturi i filozofiji već i u svetskoj. Pobeda ovog čega ima manje, pobeda dobrog je u ovoj knjizi ravna mitskoj pobedi Davida nad Golijatom. 

                                                                                                                   Prof. Dr. Tomislav Jovanović
                                                                                                                   redovni profesor Medicinskog fakulteta
                                                                                                                   Univerziteta u Beogradu,
                                                                                                                   fiziolog specijalista Sportske Medicine
Knjige
2013. Biciklom Noletu u susret
2012. Biciklom na PE. u plivanju
2011. Biciklima na PE. u veslanju
2010. Tri čoveka na dva bicikla XVII PS. u odbojci
2009. Biciklima od Pančeva do Delte Dunava
2008. Biciklom na XII Juniorsko PS. u atletici
2007. Biciklima Srbijom kraj Dunava
2006. Biciklima na XVIII PS. u fudbalu
2005. Bicikolom stazama Velike seobe Srba
2004. Biciklom na XXVIII Olimpijadu
2003. Od južnog Banata do severne Švedske
2002. Hodočašće biciklom kroz istoriju
 
 
 
 
 
Dušan Milojkov
Matije Gubca 10
26000 Pančevo
T. +381 (0)63 192 8368
E. dusan.milojkov@gmail.com
 
2002. Hodočašće biciklom kroz istoriju
2003. Od južnog Banata do severne Švedske
2004. Biciklom na XXVIII Olimpijadu
2005. Bicikolom stazama Velike seobe Srba
2006. Biciklima na XVIII PS. u fudbalu
 
Biciklom do Hilandara
Biciklom krenuli u Italiju